Na ekumenický pašiový sprievod sa chystajú stovky veriacich

28.03.2013 Michalovce

Michalovce 28. marca (TASR) - Účasť stoviek veriacich viacerých cirkví spolu s ich predstavenými očakávajú organizátori Ekumenického pašiového sprievodu, ktorý bude počas nadchádzajúceho Veľkého piatku prechádzať ulicami Michaloviec. Veľkonočné podujatie má na území spomínaného mesta vyše desaťročnú tradíciu.

Pašiového sprievodu v Michalovciach sa zúčastňujú pravidelne rímskokatolícki, gréckokatolícki, evanjelickí či protestantskí veriaci. Jeho organizáciu má na starosti každý rok iná cirkev. "Hlavným cieľom tohto podujatia je vyjsť z kostolov do ulíc, do centra mesta, a ukázať tak verejne vieru v Ježiša Krista, demonštrovať jeho víťazstvo," uviedol pre TASR Juraj Gajdošoci, duchovný Reformovanej kresťanskej cirkvi v Michalovciach, ktorá je organizátorom tohtoročného pašiového sprievodu.

Pašiový sprievod zjednocuje veriacich

Ako ďalej uviedol, stovky veriacich sa počas tradičného veľkonočného podujatia zjednocujú vo svojej viere v Spasiteľa. "Všetci verejne deklarujeme túžbu po pokoji, po jednote. Veľkonočné sviatky sú naše spoločné, vzkriesením sa začína nový život."

Pašiový sprievod odštartuje v michalovskom centre v piatok 29. marca približne o 13.30 h. "Duchovní zúčastnených cirkví budú postupne na jednotlivých zastávkach čítať Evanjelium - pašijné udalosti, číta sa z ekumenického prekladu Písma. Po čítaní sa spoločne spieva veľkonočná pieseň tej cirkvi, z ktorej duchovný pochádza, čiže každá cirkev sa na sprievode zúčastňuje prostredníctvom piesne a Písma," priblížil Gajdošoci program pripravovaného podujatia.

Po skúsenostiach z minulých rokov sa očakáva, že centrum Michaloviec zaplnili počas Veľkého piatka stovky veriacich. "Na Rade cirkví mesta sme sa spoločne zhodli, že účasť na vlaňajšom pašiovom sprievode bola rekordná. Tradične sa ho zúčastňuje približne 600 ľudí. V tejto súvislosti sme dali vytlačiť stovky brožúr s piesňami, ktoré sa budú rozdávať medzi veriacimi," uzavrel Gajdošoci.
 

Vyberte región